Milline on keskmine lapsehoiu tasu Eestis? 2024. aasta väljaanne

Milline on keskmine lapsehoiu tasu Eestis? 2024. aasta väljaanne

Autor Babysits
6 minutit lugemist

Kui palju maksab lapsehoidmisteenus Eestis 2024. aastal või kui palju saab lapsehoidmisega tunnis teenida? Loe selle kohta kuidas see Eestis linnade kaupa erineb, allpool edasi!

Oled peaaegu valmis. Olete leidnud usaldusväärse lapsehoidja, kes tuleb varsti esimest korda teie last (lapsi) hoidma. Teil on vaja vaid otsustada lapsehoiu tunnitasu, kuid kui palju peaksite neile pakkuma? Kui palju maksab lapsehoidmine Eestis keskmiselt? Ja kuidas määrata kindlaks, milline peaks olema lapsehoiu tasu? Ärge muretsege, me oleme loonud selle lihtsa juhendi, et teid aidata!

*Milline on keskmine lapsehoiu tasu Eestis?

*What is the average babysitting hourly rate around the world?

(Source)

Milline on keskmine lapsehoiu määr Eestis?

Meie mitmete registreeritud lapsehoidjate andmete põhjal on keskmine lapsehoidja töötasu Eestis 2024. aastal 8,50 € tunnis.

Keskmine tunnitasu on aasta-aastalt kasvamas. Osa sellest tõusust on tõenäoliselt seotud miinimumpalga tõusuga.

Siiski lapsehoidja tasu veidi erineb sõltuvalt sellest, kus sa Eestis asud. Nii et me vaatasime lapsehoidjaid erinevates linnades üle riigi! Kõige kõrgemad olid lapsehoiu hinnad Tallinnas, siin võivad vanemad pakkuda üle 10 euro suurust palka. Tallinna keskmine lapsehoimsimäär 8,75 € tunnis, Tartus on see seevastu 7,55 € tunnis. Pärnus keskimine lapsehoidjatasu on 8,33 € tunnis. Muudes väiksemates linnades ja asulates olid keskmised lapsehoidmise tasud sarnased, keskmiselt teenisid lapsehoidjad tunnis umbes 8 eurot.

Oluline on märkida, et see on keskmine hind tunnis. Tuleb meeles pidada, et seda hinda mõjutavad mitmed tegurid. See summa võib olla suurem, kui see hõlmab ka eritegevusi, näiteks toiduvalmistamist või majapidamistöid. Või kui lapsehoidmist vajab rohkem kui üks laps. Ka lapsehoidja kogemus ja vanus on selle arvutamisel olulised tegurid.
Soovite rohkem teada teguritest, mis mõjutavad lapsehoidmise teenuse väärtust? Lugege lähemalt allpool!

Kui palju ma peaksin lapsehoidjale maksma?

Nagu eelnevalt mainitud, küsivad lapsehoidjad keskmiselt 8.50 eurot tunnis. See summa võib siiski sõltuvalt lapsehoidjast ja olukorrast erineda. Teenuse hinda võivad mõjutada sellised tegurid nagu lapsehoidja kvalifikatsioon ja kogemus, laste arv ja muud majapidamisülesanded.

Miinimumpalk

Meie riigis kehtiv miinimumpalk on suunanäitajaks õiglase määra määramisel. Aastal 2023 tõusis Eesti miinimumpalk tõusis 654 eurolt 725 euroni. See on kuutasu ja peaks olema ainult orientiiriks, sest muud tegurid, nagu lapsehoidja kvalifikatsioon ja kogemus, mõjutavad lõplikku tasu.

Kvalifikatsioon ja kogemused

Lapsevanemana vastutate ise oma otsuste tegemise eest ja otsustate, kas soovite palgata kedagi, kellel on rohkem kogemusi või kedagi, kes armastab lapsi, kuid kellel ei ole nii palju kogemusi. Haridus ja kogemus ei ole alati seotud vanusega. Näiteks võib 21-aastasel inimesel olla sama palju lapsehoidmise kogemusi kui 16-aastasel.

Lõppkokkuvõttes sõltub see lapsevanema enda valikust. Lapsevanemana võite valida, kas palgata väiksema kogemusega lapsehoidja ja maksta väiksemat tunnitasu. Teisest küljest võite otsustada maksta rohkem tunnitasu, sest lapsehoidjal on 2-aastane töökogemus ja ta omab näiteks esmaabitunnistust.

Millised on lapsehoidja kohustused ja vastutus?

Peale selle, et tagada lastele lõbus olemine ja nende eest hoolitsemine, võib lapsehoidjal olla ka täiendavaid ülesandeid. Lapsehoidja ja pered saavad kokku leppida, millised need ülesanded on, ja see võib oluliselt mõjutada lapsehoidja teenuse hinda.

Majapidamistööd

Mõnikord paluvad vanemad lapsehoidjatel laste eest hoolitsemise ajal ka majapidamistöid teha. Mõned näited võivad olla tolmu võtmine, toiduvalmistamine ja maja koristamine. Kui lapsehoidja on sellega nõus, peaks tema tasu olema suurem.

Abi kodutööde tegemisel

Kas lapsehoidja on hea matemaatikas või ajaloos? Kui laps vajab abi, võib lapsehoidja aidata kodutööde tegemisel ja selgitada lapsele teatud õppeaineid.

Laste trantsportimine ühest kohast teise

Ei ole üldsegi haruldane, et pered paluvad lapsehoidjaid lastele kuskile järele minna või neid kuhugi viia. Näiteks võib lapsehoidja lastele kooli järgi minna ja nad ujumistrenni viia. Kõigil lapsehoidjatel ei ole sellist paindlikkust, seega on loomulik, et selle teenuse eest küsitakse veidi kõrgemat tasu.

Lemmikloomade hoidmine

Väga paljudel Eesti peredel on kodus lemmikloomad. Seega on suur tõenäosus, et lapsehoidja peab tegelema ka lemmikloomade eest hoidmisega! Lemmiklooma eest hoolitsemine on täiendav ülesanne, mille eest lapsehoidja on vastutav. See võib hõlmata koeraga jalutamist, kassi liivakasti puhastamist või loomade toidu eest hoolitsemist.

Tööaeg

Lapsehoiuteenuse väärtus võib varieeruda sõltuvalt töö tegemise kellaajast. On tavaline, et pered maksavad päevasel ajal töötavate lapsehoidjate eest rohkem kui öösel töötavate lapsehoidjate eest, sest lapsed sageli juba magavad sellel ajal. Teisest küljest makstakse lapsehoidjatele, kes jäävad pärast südaööd laps hoidma ja ööbivad seal, sageli tavapärasest tunnitasust rohkem, kuna nad on sellel ajal saadaval.

Mitu last

Kas lapsehoidja hoolitseb mitme lapse eest? See suurendab lapsehoidja vastutust ja tööd, mis omakorda mõjutab makstavat tasu.

Laste vanus

Kas lapsed on veel väikesed ja vajavad palju tähelepanu? Sellisel juhul on teenuse väärtus suurem kui siis, kui lapsed on veidi vanemad ja vajavad vähem järelevalvet. Seda seetõttu, et töö ja vastutuse hulk on oluliselt erinev. Vanemad lapsed oskavad juba ise mõningaid asju teha, näiteks iseseisvalt tualetis käia.

Alltoodud joonisel on kokkuvõte kõigist teguritest, mis aitavad kaasa tunnitasu määramisel.

Arvutage tunnitasu

Lapsehoiuteenuse hind tunnis lepitakse kokku lapsevanemate ja lapsehoidja vahel. Võtke arvesse kõiki nimetatud tegureid. Nii jõuate mõlema osapoole jaoks õiglase hinnani.

Milline on lapsehoiuteenuste keskmine hind maailmas?

On palju lapsehoidjaid, kes otsustavad töötada välismaal! See võib näiteks olla lisatöö välismaal õppimise ajal, nagu au pair või keegi, kes on püsivalt välismaale kolinud. On ka lapsevanemaid, kes otsivad lapsehoidjaid välismaal, näiteks kui nad reisivad või kolivad teise riiki.

Õnneks saate oma Babysitsi profiili abil hõlpsasti leida lapsehoidja töökohti ja lapsehoidjaid 82 riigis. Kui otsite lapsehoidjat välismaal, otsite lapsehoidja töökohti välismaal või olete lihtsalt huvitatud sellest, kuidas maailma keskmised lapsehoidjate hinnad riigiti erinevad (82 riigi põhjal, kus me tegutseme), oleme selle allpool kokkuvõtlikult kirja pannud.

Kui võrrelda riikide keskmisi lapsehoiu määrasid, näeme, et Portugal on alla maailma keskmise. Ülemaailmne keskmine lapsehoidja tasu on 8,25 eurot. Euroopas on madalaim määr umbes 4 eurot tunnis.

Kuid millistes riikides küsivad lapsehoidjad kõrgemat tasu? Mõned maailma kõige kõrgemalt tasustatud lapsehoidjad asuvad Sveitsis, Taanis ja Austraalias. Austraalias küsib lapsehoidja keskmiselt 14,72 eurot tunnis, Taanis on see veidi kõrgem, 15,39 eurot tunnis. Kõige kõrgemat palka makstakse Šveitsi lapsehoidjatele, kes teenivad keskmiselt 18,78 eurot tunnis.

See varieeruvus on osaliselt tingitud elukalliduse ja palkade erinevusest riikide lõikes. Näiteks kuigi lapsehoidjad Šveitsis teenivad rohkem, on ka kaupade ja teenuste keskmised hinnad kõrgemad kui teistes loetletud riikides.

Lapsehoidmise hinnad kogu maailmas

Nüüd, kui te teate, kui palju lapsehoidjateenused maksavad, kas soovite leida endale lapsehoidja? ** Leia lapsehoidja suuremates Eesti linnades siin:**

Liituge Babysits kogukonnaga!

Registreeru tasuta